Lund

Lund är hem till Sveriges näst äldsta universitet – Lunds universitet grundades 1666 och rankas vanligtvis bland de 100 bästa universiteten i världen. Det är därför föga förvånande att Lund är känt för sin rika ungdomskultur och studentliv. Även om det är en relativt liten stad finns det alltid något intressant att finna här, oavsett om det är medeltida eller 1700-talsarkitektur, charmiga parker, barer eller restauranger. Vill du hyra en lägenhet i Lund har vi flertal Företagslägenheter som ska passa för alla oavsett livstil och budget samt Företagslägenheter i Sverige om ni har kollegor som behöver boende i andra städer.

Våra favoritplatser

Botaniska trädgården

Mitt i centrum hittar du en av Sveriges vackraste botaniska trädgårdar. Botaniska trädgården i Lund är känd för sin mycket väl organiserade och vackra samling växter, som bland andra innefattar exotiska jättesequoia, ginkgo biloba, näsduks- och katsuraträden. Den botaniska trädgården är en ideal plats för en picknick eller en kopp kaffe på Kafé Botan.

 

Sankt Hans Backar

Dessa kullar i norra delen av staden är en populär plats för motion, picknick och dejter. På toppen av någon av Sankt Hans Backar kan du hitta ett bra ställe att koppla av och njuta av en fin utsikt över stadens centrum.

 

Kulturen i Lund & Skissernas museum

Mellan den charmiga parken Lundagård och den botaniska trädgården hittar du de berömda Kulturkvarteren. Dessa kvarter i hjärtat av staden och de många historiska byggnaderna som finns där, utgör Lunds kulturhistoriska museum – Kulturen i Lund. Här finns det flera permanenta och några tillfälliga utställningar som berättar om hur invånarna i Skåne från alla sociala sfärer har levt ända sedan medeltiden. Här, förutom en intressant och lärorik promenad genom tid och rum, hittar du flera fina platser att avnjuta arkitekturen, en kopp kaffe eller ett mål mat.

Lund är också hem till ett av de mest unika museerna i världen. Skissernas museum har världens största samling av skisser, modeller och ritningar för svensk såväl som internationell offentlig konst.

 

Stadsliv

På gatorna intill Lundagård (Kyrkogatan och Paradisgatan) och i området runtomkring finns det gott om små barer och restauranger. Se till att besöka Lenoteket och Mat & Destillat för en god måltid och ett glas vin eller Inferno för ett av Lunds bredaste urval av hantverksöl.

Vad gör grannarna?

Falafel

Ingen vistelse i Lund är komplett utan lokalbefolkningens favoritmåltid – falafel. På Lundafalafel invid Botulfsplatsen hittar du lundabornas mest populära hål i väggen, väl värt ett besök. 

 

Studentkultur

Två traditioner som på många sätt definierar Lund tillhör stadens rika studentliv – Lundakarnevalen och Valborg vid Stadsparken. Karnevalen har firats vart fjärde år sedan 1896 och är det största evenemang som äger rum i stan. Valborg firas med pompa och ståt varje år i Lund och att samlas runt Valborgselden är en mycket viktig Lundsk tradition som vanligtvis förs vidare av universitetsstudenter.

Kommunikationer

Från Gunnesbo station och Lunds centralstation kan du ta de regionala pendeltågen – Pågatågen – samt Västkustbanan som går mellan Lund och Göteborg. Från Lunds centralstation kan du också ta intercity-tåg till hela Sverige. Förutom ett mycket välorganiserat nätverk av stads- och busslinjer, går det en spårvagn från stadens centrum längs Lunds universitet och den nordöstra delen av staden. Det är också lätt att cykla mellan de flesta områden i Lund.