Att mötas över gränserna – 4 tips vid interkulturella möten

I våra företagslägenheter bor människor från hela världen, och vår uppgift är att få alla att trivas, oavsett vilket land de kommer från. Inte helt lätt – ibland ställer olikheterna till det för oss. Men vi har lärt oss med åren, och vet att så enkla saker som en öppen fråga, en riskokare eller ett par varma tofflor faktiskt kan göra hela skillnaden. Vilken skillnad kan du som arbetskamrat göra för dina utländska kollegor?

Direkt eller indirekt kommunikation? Kollektivistisk eller individualistiskt synsätt? Vi är alla olika som individer, men våra kulturer skiljer sig också åt, och det påverkar vårt samspel med varandra. Kulturmöten är inte helt lätt, och ibland blir det mer av en krock. För att kulturmötet ska fungera bra behöver vi vara lyhörda, varsamma och nyfikna, både på oss själva och varandra. Olikheter berikar, men bara om vi hanterar dem på rätt sätt. Det är en stor och viktig utmaning i dagens globala organisationer.

 

4 tips som gör dig mer kulturkompetent

Frågan är just hur vi kan hjälpa och förstå varandra, trots våra olikheter. Vi frågade Kajsa Svensson, specialist inom konflikthantering och interkulturell kommunikation på InterAct.
Här är Kajsas bästa tips – så här blir du bättre på att mötas över kulturgränserna!

 

1. Tänk rätt och rätt i stället för rätt och fel
Det är naturligt att vi utgår från oss själva, och att vi tycker att det vi är vana vid känns ”rätt”. Men tänk på att den du möter känner precis samma sak! Försök att glömma det här med rätt och fel, vi är helt enkelt vana vid olika saker. Kniv och gaffel eller ätpinnar, inget är mer rätt – vi är bara olika.

 

2. Våga fråga – undvik missförstånd
Språkförbistring är en sak, men våra olika sätt att kommunicera kan också ställa till det för oss. Är du osäker på om du har förstått, fråga igen. Det är lättare att säga ”Ursäkta, jag kanske inte har förstått” direkt än att reda ut ett missförstånd långt senare. Du kan visa att du är välvilligt inställd genom att själv ”ta ansvaret” för eventuella oklarheter eller missförstånd. ” Ursäkta mig jag kanske har varit otydlig. Skulle du kunna sammanfatta det jag sagt så vet vi att vi har förstått varandra?” Det fungerar bra i många kulturmöten, särskilt med kulturer där det är viktigt att inte tappa ansiktet, som i till exempel Kina. Vill du kontrollera att ni har förstått varandra kan du ställa öppna frågor, och be honom eller henne att återberätta det ni sagt eller kommit överens om. På så sätt kan du snabbt rätta till eventuella missförstånd.

 

3. Lyssna för att förstå
Lyssna efter vad personen du möter vill förmedla, mer än på det som faktiskt sägs. Sammanhang, tonläge och kroppsspråk kan hjälpa dig att förstå bättre. Påminn dig själv om att du kanske måste tänka på ett annat sätt när du möter någon från en annan kultur. Det självklara är inte alltid självklart! Och kom ihåg att du kommunicerar med människor, inte kulturer. När vi möts spelar kulturen roll, men mötet påverkas också av våra personligheter, yrkesroller med mera.

 

4. Ta kontakt och initiativ
I möten mellan människor från olika kulturer är det vanligt att alla parter är lite försiktiga och rädda för att göra fel. Vilket i sin tur kan leda till att alla (medvetet eller omedvetet) backar. Särskilt vi svenskar upplevs ofta som reserverade och något opersonliga Ta hellre ett kliv fram. Ansträng dig för att skapa en relation och visa att du vill förstå. Det uppskattas!

 

Vill du veta mer?
Kajsa arbetar med att utbilda nya medarbetare från hela världen i ämnet Sverige och svensk organisationskultur, och hon hjälper också interkulturella team att undvika missförstånd och samarbeta bättre – så att olikheterna blir en styrka, inte en svaghet. Mer information om Kajsas arbete och InterAct finns här.

 

Har du frågor om hur vi på Företagsbostäder arbetar med gäster från olika delar av världen?
Kontakta Helene Johansson på telefon 010-707 55 40 eller e-post
helene.johansson [at] foretagsbostader.se så berättar hon mer.

Skicka en förfrågan
Offertförfrågan Snabbkontakt
Företag Privat
Ogiltigt datum
Ogiltigt datum
Du måste skriva ett meddelande
Ogiltigt namn
Ogiltigt namn
Den här lägenheten är bara tillgänglig för företagskunder
Ogiltigt telefonnummer
Ogiltig epost
Du måste acceptera våra villkor
Du behöver bara skicka in en förfrågan även om du är intresserad av flera lägenheter. Är inte just denna lägenhet ledig kommer vi presentera alternativ. Tack för din förfrågan!
Ogiltigt namn
Ogiltigt namn
Den här lägenheten är bara tillgänglig för företagskunder
Ogiltig epost
Ogiltigt telefonnummer
Du måste skriva ett meddelande
Du måste acceptera våra villkor
Du behöver bara skicka in en förfrågan även om du är intresserad av flera lägenheter. Är inte just denna lägenhet ledig kommer vi presentera alternativ. Tack för din förfrågan!