Pausa oftare – få mer gjort

Pausa oftare – få mer gjort

Sitter du still framför datorn större delen av dagen? Då kanske du också har känt av spända axlar och stel nacke? Här ger vi fem tips på hur du kan smyga in mer rörelse på kontoret.

Många av våra kunder, både ni som bor i våra företagslägenheter och ni som bokar boende åt andra, sitter stilla framför datorn mesta tiden på jobbet. Samma sak gäller oss på Företagsbostäder; många av oss har en väldigt stillasittande vardag. Och visst är det skönt att inte behöva stå upp hela dagarna. Men kroppen är inte heller gjord för att sitta allt för länge.

När vi har suttit still i 45-60 minuter behöver kroppen en paus för rörelse. Annars blir vi stela och trötta, och riskerar att få problem med spänningar och värk i till exempel nacke, axlar, skuldror och rygg. Och vem har inte haft en släng av musarm? Hjärnan behöver också en paus då och då. Efter ett par timmars intensivt tankearbete behöver vi tänka på något annat en stund för att sedan kunna fortsätta arbeta fokuserat.

Så upp och hoppa – ta en paus. Ta hjälp av tipsen nedan. Med mer rörelse och fler kreativa avbrott får vi alla en bättre vardag!

5 tips för en bättre, mer rörlig vardag på kontoret

 • Sitt. Stå. Ligg?
  Hur sitter du på jobbet? Utgå från en ergonomiskt bra stol och hållning, men byt sedan också arbetsställning ofta. Luta dig bak eller flytta fram på stolens yttersta kant. Stå upp en stund. Lämna stolen så ofta du kan. Halvligg i stolen med fötterna på bordet. Knepet är att variera mera. Ställ in en påminnelse i datorn eller sätt alarmet på mobilen om det är svårt att komma ihåg.
 • Huvud, axlar, knä och tå
  Pausa och rör på nacke, axlar, armar och rygg ofta under dagen. Sträck på dig. Ta några djupa andetag. En minut här och där räcker, huvudsaken är att du får i gång blodcirkulationen. Utmana kollegorna med armhävningar eller plankan.
 • Hitta rörelse i allt du gör
  Välj trapporna i stället för hissen. Printa dina utskrifter på en skrivare längre bort. Parkera bilen i kvarteret bredvid eller gå av en hållplats tidigare om du åker kollektivt. Ta alla chanser du kan att röra dig lite extra. Är du riktigt hurtig kan du kanske börja cykla, springa eller gå till jobbet, åtminstone någon gång då och då?
 • Motionera mera
  Ta en promenad på lunchrasten, 10 minuter räcker långt. Hinner du träna är det så klart ännu bättre, men lite rörelse är bättre än ingen alls. Försök få in fysisk aktivitet som en del av din dagliga rutin.
 • Pausgympa
  Finska Folkhälsan bjuder här på korta filmtips med övningar som hjälper dig till en bättre vardag på kontoret. Kika på filmerna så ser du att det inte behövs särskilt mycket för att lösa upp spänningarna och förebygga värk. Ny energi får du på köpet. Fnissvarning utfärdas, men vad gör det? Ett gott skratt gör pausen ännu mer effektiv.