Fixa hela veckans matlådor

I fjärde delen av vår receptserie visar Alexandra hur man får ut tre olika måltider ur ett enda recept. En linsgryta är både nyttig och enkel att tillaga. Och med lite fantasi kan den serveras på flera olika sätt. Så med ett och samma recept har du matlådor för hela veckan. Perfekt för dig som reser i tjänsten!

Tre varianter på linsgryta

Dag 1: Linsgrytan

4 portioner

Ingredienser Linsgryta

• 1 Schalottenlök
• 1 Morot
• 1 Selleri
• Chili, efter smak
• 1 bit Ingefära
• 2 msk Olivolja
• 2 tsk Paprikapulver
• 2 tsk Oregano
• 2,5 dl Gröna linser
• 1 liter vatten
• 1 tärning grönsaksuljong
• 1 burk hela tomater utan skal
• Salt och peppar efter smak

Gör så här

Hacka upp schalottenlöken, moroten och sellerin.

Skär upp chilihalvan, ta bort fröna och hacka upp.

Skala och hacka upp ingefäran.

Värm upp oljan i grytan, lägg i allting du hackat och stek sedan lätt – till dess att löken blir genomskinlig.

Häll i paprikapulver, oreganon samt linserna och rör om.

Häll i vattnet, lägg i buljongtärningen och rör om.

Häll i de skalade tomaterna och rör om.

Låt sjuda i 40 minuter och rör om då och då.

Smaka av med salt och peppar.

Servera med keso och toppa med en knippe färska örter.

 

Dag 2: Linsbiffarna

Ingredienser Linsbiffar

• 1 sats Linsgryta
• 1 Ägg
• 1 dl Bovetemjöl
• Olja till stekning
• 1 god sallad, att servera vid sidan om

Gör så här

Blanda ner ägget i en sats med linsgrytan, samt tillräckligt med bovetemjöl för att få till en stekbar konsistens.

Forma röran till biffar och stek dem sedan i olja till dess att de får fin färg.

Servera med krispigt god sallad.

 

Dag 3: Fyllda paprikor

Ingredienser fyllda paprikor

• 1 sats Linsgryta
• 2-4 små röda paprikor
• 1 fetaost 
• Ruccola

Gör så här

Dela paprikorna och ta ut kärnhuset.

Fyll dem med linsgrytan och smula sedan över fetaost.

Baka paprikorna i ugn på 200 grader, i max 30 minuter.

Servera med ruccolasallad.

 

Se även:
En nyttig frukost för dig på språng