Exotiskt snacks när du får besök

Du bor i en av våra företagslägenheter och plötsligt ringer det på dörren! Vad bjuder du dina oväntade gäster på? I detta avsnitt av vår receptserie lagar Alexandra en indisk Pakora. Pakoras är små friterade munsbitar som du fyller med dina favoritingredienser. En kryddig rätt som bara blir godare när man delar med sig med vänner och familj.

Pakora med yoghurtsås

4 portioner

Ingredienser

• 1 st zucchini
• 1 st broccoli
• 1 st jalapeño
• 1 bit ingefära
• 1 gurka
• 1 st lime
• 5 st salladslök
• 2 st kycklingfiléer (kan bytas mot exempelvis seitan eller quorn)
• 2 dl matyoghurt
• 3 dl kikärtsmjöl 
• 1/2 tsk malen spiskummin
• 1/4 tsk bakpulver 
• Salt och svartpeppar
• Olja för fritering
• Sesamfrön
• Ett myntablad
• Valfritt: Vitlök, efter tycke och smak

Gör så här – Frityrsmet:

Dela jalapeñon och skär bort fröna.

Skala ingefäran och hacka den tillsammans med jalapeñon.

Blanda ner dem i vattnet, i en bunke.

Vispa i kikärtsmjölet.

Vispa sedan i spiskummin, bakpulver, 1/2 tsk svartpeppar och 1/2 tsk salt.

Råvarorna:

Skär upp kycklingfiléerna i mindre bitar, ca 10 skivor per filé.

Gör sticks av salladslöken, zucchinin och sparrisen.

Dela upp broccolihuvudet i mindre bitar.

Gör sticks av broccolistjälken.

Dela limen i klyftor.

Yoghurtsås

Riv gurkan och lägg i en skål.

Blanda i matyoghurten

Valfritt: Finhacka vitlök och blanda i.

Smaka av med salt och peppar.

Ställ såsen i kylen och garnera med myntablad vid servering.

Tillagning:

Värm upp frityroljan till 160° i en kastrull.

Doppa sticksen, bitarna och kycklingen i frityrsmeten.

Lägg de doppade råvarorna i kastrullen med frityrolja.

Ta upp råvarorna när de fått gul färg och låt dem rinna av på hushållspapper.

Lägg dem sedan på ett fat och strö på med sesamfrön.

Servera varmt och krispigt, tillsammans med lime och yoghurtsås.

 

Se även:
En nyttig frukost för dig på språng